Selecteer een pagina

Eerste podcast de Buurtconciërge

dec 4, 2019

Ik ben Sterre Hijlkema, ik ben stedelijk geograaf en ik mag mezelf de allereerste buurtconciërge van Utrecht noemen. Daar ben ik echt ontzettend blij mee en ik vertel je graag waarom.

Met de buurtconciërge werk ik vanuit verbinding, betrokkenheid en saamhorigheid en ik heb gemerkt dat ik zo initiatief, kennis en gelden snel kan schakelen, om de buurt zowel ruimtelijk, sociaal als economisch echt te verbeteren. De buurtconciërge zorgt namelijk voor signalering van problematiek en haalt de behoeftes op uit de wijk.

Ik kan als buurtconciërge snel problemen oplossen en daadkrachtige projecten opzetten, door het waarnemen en signaleren van problemen, door dagelijks in de buurt te zijn, pak ik zaken snel op en ik maak meldingen bij politie, gemeente of de scholen. Ik ben benaderbaar en pro-actief aanwezig in de buurt. Ik loop bijvoorbeeld regelmatig bij ondernemers binnen, ik heb altijd herkenbare buurtconciërge kleding aan en ik heb een buurtconciërge bakfiets bij me.

Als mensen op mijn spreekuur komen, dan krijgen ze altijd een lekkere bak koffie in een leuk koffietentje, en zo leg ik mijn oor te luisteren naar de onuitgesproken vraag waar vanuit ik projecten opzet. Projecten zet ik altijd op in samenwerking met betrokken organisaties in de buurt, waardoor ik de bestaande kennis, energie en gelden aan elkaar kan verbinden en versterken. Na één jaar buurtconciërge mag ik met trots zeggen dat ik een warm netwerk heb ontwikkeld met bewoners, scholen, kerken, winkeliers, ziekenhuis en het revalidatiecentrum.

Van onderaf werken als buurtconciërge geeft pas echt meerwaarde doordat ik contact heb met gemeente en politie, en mandaat heb, vertrouwen krijg en gelden heb om projecten te kunnen opzetten. De fijnmazige kennis die ik opbouw van de buurt kan ik met initiatieven, mogelijkheden en beleid verbinden. En dat is maar goed ook, want door het laagdrempelige contact komen de meest uiteenlopende vragen bij mij.

Mensen hebben vertrouwen dat ik hun probleem, idee of vraag serieus neem, en als ik echt niet kan helpen voor een warme overdracht zorg. Bij de winkels, de horeca, de huisarts, het wijkbureau: overal ligt mijn visitekaartje. Door de wijk heen hangen posters van m’n evenementen, en met de lokale buurtkrant gaat een glossy folder mee over de buurt-AED’s die ik ophang. Ook ben ik veel in de media. Ik ben dus super zichtbaar. Ik moet dus wel tegen een stootje kunnen, want bij de kapper wordt er lekker over me geroddeld, en ik bedien uiteenlopende belangen, van de buurtwinkel tot een enorm ziekenhuis met duizenden bezoekers.

Door mijn rol en inzet krijgen mensen meer contact met de buurt, met de organisaties, en met elkaar. Ik denk dat de buurtconciërge antwoord geeft op een stukje van het participatievraagstuk. Sterker nog: de buurtconciërge is broodnodig. Zeker in deze tijd van een steeds individualischer wordende samenleving en terugtrekkende beweging van de politie en een andere rol van de gemeente. De buurtconciërge maakt de buurt veiliger, leefbaarder en fijner. Het is ook kostenbesparend en maakt de vertaalslag tussen beleid en de echte wereld.

Maar het allerbelangrijkste is dat ik op deze manier mensen echt kan helpen en verbinden, vanuit vertrouwen en liefde voor elkaar. En dat maakt mij heel erg blij!

Stoere foto van Sterre in een leren jas

Steden en Sterre

Stadsgeograaf Sterre’s passie en onuitputtelijke interesse voor stedelijke ontwikkeling uiten zich in haar werk.

Sterre heeft een wetenschappelijke achtergrond en jarenlange ervaring in de ruimtelijke sector.

Sterre werkt als stedelijk geograaf & als de Buurtcongiërge in Oost.

T: 06 2190 0667
E: stad@sterrehijlkema.nl

Samenwerken?

Ben je enthousiast geworden? Heb je een leuk projectvoorstel om te bespreken? Of ben je gewoon benieuwd?

Bel me of app op 0621900667 of mail op stad@sterrehijlkema.nl