Selecteer een pagina

Leegstand: niet meer wat het was, en nu?

sep 9, 2013

leegstand in de heuvels bij Bratislava

Als mensen maken we van alles en heel veel verdwijnt tijdens de consumptie ervan. Maar er blijft een heleboel over, afval bijvoorbeeld. Maar ook dingen die we bewuster achterlaten. Een oude telefoon verdwijnt in een laatje (voor het geval dat) en je kinderbed staat op zolder bij je ouders (voor later). De meeste dingen die we niet meer hoeven, willen of kunnen gebruiken kunnen opgeruimd worden, of weggegooid. Behalve dingen die vastzitten aan de grond, zoals gebouwen en wegen. Wat doen we daarmee? Weggooien of hergebruiken? Een van de mogelijke oplossingen welke we steeds vaker tegenkomen in het stedelijk landschap is hergebruik via actieve participatie in het hergebruikproces van de uiteindelijke bewoners in de vorm van kluswonen.

Er zijn verscheidende redenen aan te geven waarom kluswonen steeds meer wordt toegepast, waarbij de fysieke ruimte van leegstand voor deze nieuwe woningproductievorm als een van de belangrijkste redenen kan worden genoemd. Hiernaast bestaat er een duidelijke verschuiving in de woningbouw, net als in andere markten, richting de koper of consument.

Kopers, van welk product ook, maar zeker woningen willen deze naar smaak kunnen aanpassen. Kluswonen biedt hiervoor een ultieme kans.

Er bestaat namelijk een groeiende wens tot een persoonlijk product. Deze vraaggestuurde markt versterkt de toepassing van kluswoningen. In een kluswoning kunnen de uiteindelijke bewoners tenslotte in een vroeg stadium al inspraak hebben in hun “woonproduct”. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat juist door het kluswoonconcept mensen de woning meer “als echt iets van henzelf” vinden voelen.

Door het kluswoonconcept ervaart de koper de woning als meer van henzelf, meer eigen

De verschuiving van catalogusbouw naar hergebruik via kluswonen wordt tot slot versterkt door grootschalige processen in de economie en politiek. De financiële situatie op de markt welke een vermindering van koopkracht van consumenten en vermindering van investeringsmogelijkheden van ontwikkelaars teweegbrengt versterkt de vraag naar betaalbare woningen. Kluswoningen spreiden de financiële lasten over de vraag en aanbod partijen op de woningmarkt; zo blijkt hergebruik een veel haalbare kaart. Tot slot wordt kluswonen op de woningmarkt vergemakkelijkt toegepast vanwege de versoepelde wet- en regelgeving zoals de leegstandswet en het nieuwe bouwbesluit.

Dé grote vraag die overblijft is hoe we flexibele en innovatieve oplossingen als kluswonen kunnen passen in het spanningsveld van belangen. Zie voor meer informatie hierover het onderzoek over kluswonen in de Bijlmer of de vele publicaties n.a.v. dit onderzoek.

Model kluswoning DeFlat

Model kluswoning Bijlmerflat

Stoere foto van Sterre in een leren jas

Steden en Sterre

Stadsgeograaf Sterre’s passie en onuitputtelijke interesse voor stedelijke ontwikkeling uiten zich in haar werk.

Sterre heeft een wetenschappelijke achtergrond en jarenlange ervaring in de ruimtelijke sector.

Sterre werkt als stedelijk geograaf & als de Buurtcongiërge in Oost.

T: 06 2190 0667
E: stad@sterrehijlkema.nl

Samenwerken?

Ben je enthousiast geworden? Heb je een leuk projectvoorstel om te bespreken? Of ben je gewoon benieuwd?

Bel me of app op 0621900667 of mail op stad@sterrehijlkema.nl