Selecteer een pagina

Eiland8 boek als memoires komt uit!

dec 9, 2015

Het Eiland8 projectbureau brengt in december een boek uit, genaamd Eiland8: De kracht van een collectief. Dit prachtige boek bundelt de resultaten van vijf jaar creatieve community Eiland8 in Kanaleneiland. Het bevat in woord en beeld een overzicht van de mooiste en meest spraakmakende projecten die zijn ontstaan in Eiland8, het woonproject in de Utrechtse wijk Kanaleneiland dat uitgroeide tot een creatieve broedplaats. Daarnaast is beoogd het fenomeen ‘creatieve broedplaats’ in een bredere maatschappelijke context te plaatsen, door middel van interviews met betrokkenen, beleidsbepalers en experts. De onderzoeken en projecten van Sterre&Stad staan in het boek. Ook geeft Sterre een bijzonder interview met Pepijn Zwanenberg van Groenlinks.

Eiland8

Een blok van acht flats in de voormalige probleemwijk Kanaleneiland zou gesloopt worden. In plaats van ramen en deuren dicht te timmeren, werd ervoor gekozen om vanaf 2010 de woningen tijdelijk als woon- en werkruimte te verhuren aan kunstenaars en creatieve ondernemers. In de afgelopen vijf jaar ontstond er een community onder de bewoners waarbij culturele bedrijvigheid tot bloei kwam. In december 2015 houdt het project officieel op. Deze gelegenheid werd aangegrepen om de balans op te maken in de vorm van een boekwerk van 100 pagina’s.

Boek Eiland8

In december 2015 houdt Eiland8 officieel op. Na zoveel jaar wordt in het boek teruggeblikt op het bijzondere project.

Om de sociale cohesie en culturele bedrijvigheid in de wijk te bevorderen, werd het Eiland8 projectbureau opgezet. Deze initieerde projecten en begeleide wijkbewoners bij de uitvoer ervan. Zo kwamen er in de afgelopen jaren een groot aantal culturele projecten van de grond, variërend in schaal en reikwijdte. Sommige projecten overstegen de wijk en haalde de nationale media. Voorbeelden hiervan zijn het muziekproject Knalland, het moestuinproject Dit Moest en de mobiele bioscoop De Brommerbios. En veel kleinere projecten droegen zorg voor de sociale cohesie in de wijk, zoals de buurtmoestuin aan de Marshalllaan en verschillende portiek projecten.

12321315_1085756274781706_1087573940375631866_n

Projectcoördinator Casper Broekaart zegt over het boek: “We zijn ontzettend trots op alle mooie projecten die de afgelopen jaren in Kanaleneiland zijn ontstaan. Dit boek geeft hier een uitgebreid en kleurrijk overzicht van. Daarnaast heeft Eiland8 bijgedragen aan een verbetering van de leefbaarheid, het gevoel van veiligheid en het imago van de wijk. Door middel van achtergrond artikelen en interviews lichten we dit verder uit. We willen hiermee de discussie over het belang van creatieve broedplaatsen op gang brengen en zorgen dat de lessen van Eiland8 meegenomen worden naar toekomstige projecten.”

Het boek ‘Eiland8: De kracht van een community’ is op 18 december 2015 officieel overhandigd aan wethouder Paulus Jansen tijdens een eindevenement op het Stadsplateau voor het Stadskantoor.

eiland8 - pepijn

 

Eiland8 SterreOnderzoek Eiland8

Stoere foto van Sterre in een leren jas

Steden en Sterre

Stadsgeograaf Sterre’s passie en onuitputtelijke interesse voor stedelijke ontwikkeling uiten zich in haar werk.

Sterre heeft een wetenschappelijke achtergrond en jarenlange ervaring in de ruimtelijke sector.

Sterre werkt als stedelijk geograaf & als de Buurtcongiërge in Oost.

T: 06 2190 0667
E: stad@sterrehijlkema.nl

Samenwerken?

Ben je enthousiast geworden? Heb je een leuk projectvoorstel om te bespreken? Of ben je gewoon benieuwd?

Bel me of app op 0621900667 of mail op stad@sterrehijlkema.nl