Selecteer een pagina

Het kan zomaar gebeuren; een hartstilstand

sep 2, 2019

Een hartstilstand gebeurt onverwacht en het kan iedereen overkomen. In de helft van de gevallen is een AED nodig voor de defibrillatie van het hart. In de wijk waar ik als Buurtconciërge werk, waren geen AED’s buiten beschikbaar. Dat is schrikbarend, want er zijn veel ouderen in de wijk en de meeste hartstilstanden gebeuren ‘s nachts en thuis. Binnen 1 à 2 minuten moet je namelijk een AED hebben en gestart te zijn met reanimatie. Dan heb je nog een overlevingskans. Na zes minuten ben je eigenlijk wel helemaal dood. Vlak daarvoor heb je al grote hersenschade.

Het is van levensbelang om de reanimatie snel te starten en de AED snel en makkelijk beschikbaar te hebben. In de eerste maanden van mijn werk heb ik daarom via buurtaed.nl AED’s aangeschaft. Dit deed ik door crowdfunding, omdat wetenschappelijk bewezen is dat daarmee ook de bewustwording groeit over het belang van burgerhulpverleners. Die zijn ook nodig, dus ik startte ook met Levensredden handelen trainingen voor de buurt.

plattegrond-AEDs-utrecht-oost

Tijdens het BuurtAED crowdfunden kwam ik erachter dat veel AED’s binnen liggen en met gemak buiten kunnen worden aangeboden. Alles wat je nodig hebt is een buitenkast en een goede verzekering. Er waren al snel drie partijen die hiervoor open stonden in de buurt en zo kwamen er nog eens drie AED’s beschikbaar. Ondertussen had ik mij ook ingezet het bestuur van het Diakonessenziekenhuis te motiveren AED’s buiten op te hangen. Daar hingen namelijk geen AED’s in de openbare ruimte buiten. Nu komen daar ook AED’s en bovendien volgen zij de lessen die ik heb geleerd. Super.

AED do’s and dont’s

  • Geen Slot op de buitenkast: Een buiten AED wordt opgehaald door een burgerhulpverlener of omstander. Deze persoon moet zo snel mogelijk de AED kunnen pakken. Lees; echt heel snel. Een slot met sleuteltje die iemand heeft die net niet aanwezig is, is hopeloos. Een slot met code die iemand via de meldkamer van 112 krijgt of moet opvragen duurt ook minstens één a twee minuten. Ook helemaal ruk. Kijk, als iemand de AED wil stelen, helpt zo’n klein slotje toch niet. Geen slot is simpelweg van levensbelang.
  • Locatie, locatie, locatie: Kies een plek die mensen kennen. Hoe leuk het ook is als de AED aan “jullie winkeltje” hangt, een AED bij een supermarkt, centraal punt, landmark of verkeershub is altijd beter. Mensen krijgen de oproep van een AED via HartslagNU en moeten snel ernaartoe met de auto, fiets of te voet. Zorg dus ook dat de AED ergens hangt waar deze zichtbaar is vanaf de weg. Houdt onkruid weg bij de AED en check of de verlichting het goed doet. Zichtbaarheid van je AED is van levensbelang.
  • Verzeker je AED via je inboedel of als collectief: Mocht je AED toch gestolen worden of beschadigd raken, dan is een goede verzekering een vereiste. De meeste AED’s kan je verzekeren bij je inboedel. Zoek contact met andere organisaties of burencollectieven die buurtAED’s hebben en sluit samen een collectieve verzekering af.
  • Sluit je AED aan het HartslagNU netwerk: Alleen als de AED aangesloten is op het netwerk van HartslagNU wordt de AED ook opgeroepen bij een melding van een hartstilstand. Dan gaan er burgers naar de AED toe om deze te halen en naar het slachtoffer te brengen. Overigens gaat er ook een groepje naar het slachtoffer toe om de reanimatie te starten.
  • Reanimatie en AED zijn twee verschillende dingen: Bij een hartstilstand kan een AED nodig zijn, reanimatie is altijd nodig. De reanimatie begin je met hartmassage en beademing. Zo gauw de AED er is, sluit je deze aan. De AED toetst zelf of een schok nodig is. Je kan dus niet de reanimatie vervangen door een AED. Maar de reanimatie gaat ook na deze schok door. Tot de patiënt weer zelfstandig ademt.
  • Herkenbaarheid: In één buurt is het verstandig alle AED’s in dezelfde type buitenkast te plaatsen. Zo is de AED herkenbaar voor mensen. Ik raad de Rotaid buitenkasten aan. Deze gaan open met een draaiende beweging en dit schijnt het makkelijkste te zijn voor mensen die (vaak in paniek) zo snel mogelijk een kastje moeten openen.
  • Goede dekking van AED’s: Voor een goed AED netwerk is het eigenlijk noodzakelijk dat er overal binnen 300 meter een AED is. Je wilt niet dat mensen er langer over doen dan 1 minuut om de AED te pakken en terug of door te rennen naar het slachtoffer. Eén AED geeft dus echt maar weinig dekking. Je hebt dus meer AED’s nodig dan je zou denken voor een goede dekking.
  • Fondsenwerving: Voor je buurtAED of verzekering kan je aanspraak maken op subsidie. Stuur je plan met begroting naar de Ondernemersvereniging in je buurt. Ook de gemeente kan financiering bieden via het Initiatievenfonds.
  • Mensen opleiden tot burgerhulpverlener: Leuk als je een AED hebt en ja, ze spreken redelijk voor zich. Maar aangezien je in paniek moet handelen, ook moet reanimeren en wellicht helemaal alleen bent met een slachtoffer, is een reanimatietraining ten zeerste aan te raden. Wist je bijvoorbeeld dat je bij een reanimatie altijd de ribben breekt? Zulke informatie wil je graag weten voor je je eerste reanimatie hebt. Leidt de mensen om de AED op tot Burgerhulpverlener en nog belangrijker; zorg ervoor dat iedereen zich aanmeldt bij HartslagNu zodat zij kunnen worden opgeroepen bij een hartstilstand.

Sterre blogt maandelijks voor het Ondernemersfonds. Haar vorige blogs lees je hier.

AED-Flyer
Stoere foto van Sterre in een leren jas

Steden en Sterre

Stadsgeograaf Sterre’s passie en onuitputtelijke interesse voor stedelijke ontwikkeling uiten zich in haar werk.

Sterre heeft een wetenschappelijke achtergrond en jarenlange ervaring in de ruimtelijke sector.

Sterre werkt als stedelijk geograaf & als de Buurtcongiërge in Oost.

T: 06 2190 0667
E: stad@sterrehijlkema.nl

Samenwerken?

Ben je enthousiast geworden? Heb je een leuk projectvoorstel om te bespreken? Of ben je gewoon benieuwd?

Bel me of app op 0621900667 of mail op stad@sterrehijlkema.nl