Selecteer een pagina

Initiatief ‘Merwede Verbonden event’

mrt 25, 2014

Het voormalige distributieterrein aan het Merwedekanaal is een gebied waar veel (kleinschalige) bedrijvigheid plaatsvindt, maatschappelijke organisaties actief zijn en waar zo’n 1000 studenten en starters wonen. Beide groepen zijn niet noemenswaardig bekend met elkaar.  Een verbindende schakel tussen bedrijven, maatschappelijke organisaties en bewoners is er nog niet. Als betrokken bewoners vinden wij dit zonde en willen we een activiteit organiseren, waarbij bewoners en gebruikers van het gebied op een laagdrempelige manier met elkaar in contact kunnen komen. We willen zo iets teruggeven aan alle inzet die aan het gebied wordt gegeven en het onderlinge contacten tot stand brengen.

borrel

Het Merwede Verbonden event kent dan ook een tweeledig doel: het bevorderen van de sociale cohesie en het faciliteren van (zakelijke) contacten. De binding met het gebied zal sterker worden wanneer er meer bekendheid is tussen bewoners en bedrijven en men weet wat er zoal in het gebied gebeurt. Bezoekers van de activiteit krijgen daarnaast de kans zichzelf te presenteren en te kijken of ze in de toekomst wellicht iets voor elkaar kunnen betekenen. Er zal namelijk een omgeving worden gecreëerd waarin bedrijven en bewoners gemakkelijk contact leggen met elkaar, om zo hun professionele netwerk uit te kunnen breiden.

Dit alles zal op de avond van 11 september 2014 plaatsvinden in LaLotta Cantina, Kanaalweg 16 G-L. Een inspirerende en sfeervolle plek waar verse, huisgemaakte producten van lokale leveranciers geserveerd worden, midden in de Merwedezone.

Waarom een netwerk event?

De Merwedekanaalzone vormt een barrière tussen verschillende wijken in de stad. Er is behoefte aan verandering en intensivering van activiteiten: een transformatie is nodig om de barrière op te heffen. Hier zet bijvoorbeeld Meer Merwede zich al hard voor in. Het Merwede Verbonden evenement maakt dit mogelijk door een verbindende activiteit tussen de aanwezige groepen te organiseren. Dit draagt bij aan de economische en sociaal-maatschappelijke vitaliteit van de wijk. Minstens zo belangrijk is het imago van deze transitiezone, dat verbetert zal worden als gevolg van een bewonersinitiatief als dit.

LaLottaCantina

Heel concreet worden bij dit evenement kansen gecreëerd en stageplekken voor studenten gerealiseerd, die de werkgelegenheid ten goede komen doordat werkgevers en (tijdelijke) werknemers aan elkaar gekoppeld worden. Bedrijven vinden dit evenement aantrekkelijk omdat zij op deze manier eenvoudig in contact kunnen komen met alle studenten en starters in City Campus Max. Deze groep vertegenwoordigt een breed scala aan kennis, kunde en vaardigheden: onder hen bevinden zich ICT’ers, bedrijfseconomen, accountants, creatievelingen, muzikanten en vele anderen. Wanneer een bedrijf behoefte heeft aan een dergelijk persoon, vinden zij op een paar honderd meter afstand een arsenaal aan potentiele (tijdelijke) werknemers of ZZP’ers die zij in kunnen huren voor de klus. Daarnaast kunnen de bedrijven werkplekken en -plaatsen verhuren aan ZZP’ers uit City Campus Max die op loopafstand van hun huis willen werken.

De bewoners van City Campus Max kunnen tijdens dit evenement aan een werkplek of -plaats komen, maar kunnen ook op een gemakkelijke manier in contact komen met potentiele werkgevers, klanten, bedrijven en organisaties waar zij stage kunnen lopen,  werkervaring op kunnen doen of vrijwilligerswerk kunnen doen.  Daarnaast ontmoeten zij andere jonge zelfstandigen met wie zij samen aan een opdracht kunnen werken. Ook ontdekken zij het gebied waar velen alleen langsfietsen naar hun werk, de stad en vrienden. Er is genoeg te ontdekken; Food for good, Vechtclub XL, de Stadsbrug, MeerMerwede en ga zo maar door.

Over de initiatiefnemers

Sterre Hijlkema is een stadsgeografe met een passie voor het Merwedekanaal en het Merwedegebied. Als onderzoeker heeft ze naast thema’s als creatieve broedplaatsen en kluswonen ook de aantrekkingskracht van wonen aan het water onderzocht. Haar onafhankelijke onderzoeksbureau heeft haar pijlen nu gericht op zelforganisatie in Utrecht. Haar onderzoeksvoorstel is gehonoreerd door Platform31 en betreft Eiland8 en Buurland, twee tijdelijke woonprojecten. Hiernaast is ze lid van de Utrechtse Ruimtemakers, projectleider bij het voorjaarscongres van jong BNSP en coördineert ze een netwerkversterkend project in Kanaleneiland: the COOP. Uit haar overtuiging dat de mooiste ideeën en samenwerking ontstaat uit ontmoeting heeft ze ‘Merwede verbonden’ geïnitieerd. Om wat terug te geven aan alle mooie initiatieven in het gebied en om gewoon eens kennis te maken met elkaar.

bij-de-borrel

Kijk op www.MerwedeVerbonden.nl

Stoere foto van Sterre in een leren jas

Steden en Sterre

Stadsgeograaf Sterre’s passie en onuitputtelijke interesse voor stedelijke ontwikkeling uiten zich in haar werk.

Sterre heeft een wetenschappelijke achtergrond en jarenlange ervaring in de ruimtelijke sector.

Sterre werkt als stedelijk geograaf & als de Buurtcongiërge in Oost.

T: 06 2190 0667
E: stad@sterrehijlkema.nl

Samenwerken?

Ben je enthousiast geworden? Heb je een leuk projectvoorstel om te bespreken? Of ben je gewoon benieuwd?

Bel me of app op 0621900667 of mail op stad@sterrehijlkema.nl