Selecteer een pagina

Moet MKB in Utrecht nog beter digitaliseren?

sep 6, 2023

Digitalisering is net zo’n term als duurzaamheid, participatie of gezond stedelijk leven. Het zijn koepelbegrippen. Je kan er hele dossiers over vinden, maken en de discussie is nooit rond wat het precies wel en niet inhoudt. Dat is niet per se erg, hooguit wat onpraktisch. Voor een onderzoek in opdracht van de gemeente Utrecht is gekozen om de term ‘uit te pakken’ met als centrale speler de ondernemer.

Wat is digitalisering voor het MKB in Utrecht? Vanuit die bril is het onderwerp belicht ten bate van de vraag; ‘Waar is Utrecht nu?’ op het gebied van MKB en digitalisering. Hoe staat het ervoor, wat zijn kansen, welke moeilijkheden en uitdagingen zijn er en waar gaat het heen? Als je hier inzicht in hebt, is een logische vervolgvraag wat je als gemeente wilt oppakken. Als duidelijk is waar meerwaarde ligt voor de gemeente, dan is de vraag: welke rol neem je dan? Zo worden de uiteindelijke beleidskeuzes gemaakt voor het versnellen en koers te bepalen van de ‘smart city’ – om er nog maar even een term tegen aan te gooien. Een hele opgave.

Gelukkig hoeft de gemeente het zeker niet alleen te doen. Het is duidelijk dat zowel ondernemers als kennis- en adviesorganisaties veel te bieden hebben. Om het proces op weg te helpen heb ik mijn warme netwerk gesproken over hun bedrijfsvoering rondom digitalisering. Wat blijkt? Bijna alles is linksom of rechtsom digitaal. Er kwam uit de gesprekken een rode draad, die ik graag deel. Alvast veel inzicht en plezier gewenst bij het lezen van hit onderzoeksverslag.

Stoere foto van Sterre in een leren jas

Steden en Sterre

Stadsgeograaf Sterre’s passie en onuitputtelijke interesse voor stedelijke ontwikkeling uiten zich in haar werk.

Sterre heeft een wetenschappelijke achtergrond en jarenlange ervaring in de ruimtelijke sector.

Sterre werkt als stedelijk geograaf & als de Buurtcongiërge in Oost.

T: 06 2190 0667
E: stad@sterrehijlkema.nl

Samenwerken?

Ben je enthousiast geworden? Heb je een leuk projectvoorstel om te bespreken? Of ben je gewoon benieuwd?

Bel me of app op 0621900667 of mail op stad@sterrehijlkema.nl