Selecteer een pagina

Onderzoek Eiland8 vanuit Sophies Kunstprojecten

sep 3, 2013

Op dit moment is het onderzoek naar ‘Eiland 8’ in volle gang. Eiland8 is een project in Kanaleneiland, Utrecht ontstaan vanuit het initiatief van woningcorporaties Mitros en Portaal welke wordt uitgevoerd door Wolf Huisvestingsgroep en Sophies Kunstprojecten. Het initiatief omvat 8 flats in het centrum van de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Wegens de nieuwbouwplannen voor het gebied moesten de oorspronkelijke bewoners (voornamelijk Marokkaanse en Turkse gezinnen) plaats maken voor tijdelijke huurders. In de tussenliggende periode is er door de grondeigenaren Mitros en Portaal voor gekozen de leegkomende woningen tijdelijk te verhuren aan een specifieke doelgroep: creatieve ondernemers en huurders. Met als doel een creatieve broedplaats creëren ter verbetering van de wijk.

540404_355311314533615_784883035_n

In het gebied van Eiland8 wordt getracht een klimaat te creëren waarin een nieuwe community van kunstenaars, creatief ondernemers en studenten kan groeien. Om zo de veiligheid, leefbaarheid en het imago van de wijk te verbeteren. Het onderzoek stelt vast welke factoren het succes van stedelijke verbeteringen en hergebruik van leegstand bepalen, wanneer de problematiek door nieuwe bewoning van de creatieve sector (o.a. kunstenaars, ontwerpers en muzikanten) wordt aangepakt.

Creatievelingen uit Eiland8: Oh Brave wide eyes (muziek)

Creatievelingen uit Eiland8: Oh Brave wide eyes (muziek)

Het doel van het onderzoek is om zo meer inzage te verkrijgen in de mogelijkheden van het projectbureau Eiland8 als intermediair tussen huurder en woningeigenaar of corporatie binnen een transitiegebied. Hiernaast wordt onderzocht in hoeverre een project als Eiland8 een bijdrage kan leveren om andere stedelijke gedevalueerde gebieden te versterken. Het projectbureau van Eiland8 zet zich in als oplossing van wijkdegradatie, door de actieve inzet van mankracht (vanuit het projectbureau) en de inzet van financiële middelen. Het rapport wat hiermee tot stand komt gaat de bestaande kennis bij de betrokken partijen als bewoners en ondernemers binnen Eiland8, de grondeigenaren Portaal en Mitros en het projectbureau van Eiland8 (vanuit Sophies Kunstprojecten) bundelen en inzichtelijk maken.

Deze uitdaging ga ik vanuit mijn onderzoekservaring als onderzoeksassistent en in mijn studie stedelijke geografie en de persoonlijke ervaring met het project van Eiland8 graag

Stoere foto van Sterre in een leren jas

Steden en Sterre

Stadsgeograaf Sterre’s passie en onuitputtelijke interesse voor stedelijke ontwikkeling uiten zich in haar werk.

Sterre heeft een wetenschappelijke achtergrond en jarenlange ervaring in de ruimtelijke sector.

Sterre werkt als stedelijk geograaf & als de Buurtcongiërge in Oost.

T: 06 2190 0667
E: stad@sterrehijlkema.nl

Samenwerken?

Ben je enthousiast geworden? Heb je een leuk projectvoorstel om te bespreken? Of ben je gewoon benieuwd?

Bel me of app op 0621900667 of mail op stad@sterrehijlkema.nl