Selecteer een pagina

Boodschap van de Buurtconciërge: Optimisme

mei 3, 2019

Saamhorigheid, dat heb ik altijd een suf en truttig woord gevonden. De moderne alchemisten zijn op zoek naar hoe je gezond en gelukkig oud kan worden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat sociale integratie ervoor zorgt dat je gezond en gelukkig oud kan worden. Het is zelfs de allerbelangrijkste factor, contact heeft een groter positief effect dan overgewicht, roken of drinken.

Menselijk contact gedurende de dag vormt namelijk een biologisch krachtenveld tegen ziekte en aftakeling. We moeten steden dus zo in richten en zo gebruiken dat er face -to-face contacten zijn. In een steeds individualistische samenleving – waarvan een kwart van de mensen zelfs helemaal geen persoonlijk contact heeft – is het dus tijd voor een ‘moderne melkboer’ die open staat voor laagdrempelig contact. Bijvoorbeeld door een buurtconciërge, door zijn toegankelijke rol in de buurt wordt sociaal isolement tegen gegaan.

Misschien is het een beetje een truttig woord, saamhorigheid, maar het is wel van belang voor een gezond en lang leven. Dus zeg elkaar eens wat vaker gedag, kijk of je alleen wonende senior buurman ‘s morgen zijn gordijnen wel open doet en help eens iemand oversteken. En vergeet niet een praatje te maken!

Sterre gaf dit pleidooi bij Radio 1Vandaag op NPO over haar baan en haar missie om de wereld mooier te maken.

Stoere foto van Sterre in een leren jas

Steden en Sterre

Stadsgeograaf Sterre’s passie en onuitputtelijke interesse voor stedelijke ontwikkeling uiten zich in haar werk.

Sterre heeft een wetenschappelijke achtergrond en jarenlange ervaring in de ruimtelijke sector.

Sterre werkt als stedelijk geograaf & als de Buurtcongiërge in Oost.

T: 06 2190 0667
E: stad@sterrehijlkema.nl

Samenwerken?

Ben je enthousiast geworden? Heb je een leuk projectvoorstel om te bespreken? Of ben je gewoon benieuwd?

Bel me of app op 0621900667 of mail op stad@sterrehijlkema.nl