Selecteer een pagina

Utrechts fonds impuls voor financiering creatieve broedplaatsen

feb 28, 2014

Het college heeft besloten om een borgstellingsfonds op te zetten samen met de Triodos Bank en Triodos Cultuurfonds. Doel is de start of een verbouwing van een creatieve broedplaats in de stad te stimuleren. Als de gemeenteraad in april positief besluit, tekent de gemeente een samenwerkingsovereenkomst met Triodos Bank en Triodos Cultuurfonds. In het tweede kwartaal van dit jaar kunnen creatieve ondernemers er dan een beroep op doen.

De gemeente wil met het borgstellingsfonds de productieruimte voor creatieve ondernemers vergroten, cultureel ondernemerschap bevorderen en werkgelegenheid in de creatieve sector stimuleren. In het fonds komen gemeentelijke gelden uit economie, werkgelegenheid en cultuur samen. Het fonds is bedoeld voor de creatieve industrie, waardoor Utrecht ruimte schept naast de traditionele (gesubsidieerde) kunstensector. Creatieve Industrie, en met name gaming, is een belangrijke economische groeisector en in Utrecht sterk vertegenwoordigd. De creatieve sector komt deels tot bloei in zogenaamde creatieve broedplaatsen.

http://www.kalaichan.nl/shop-1

Het fonds maakt starten van een broedplaats makkelijker.  Het is momenteel al mogelijk om hiervoor een bedrag te lenen bij de bank. Wanneer bijvoorbeeld het pand waarin de broedplaats zich bevindt geen of onvoldoende waarde vertegenwoordigt om als onderpand te dienen, is het vaak niet mogelijk een lening af te sluiten. Een garantie van het borgstellingsfonds kan dan dienen om voldoende zekerheid te bieden. Overigens is de financiële gezondheid van de broedplaats ook bepalend voor het verstrekken van een lening.

Utrecht werkt samen met de Triodos Bank en Triodos Cultuurfonds, omdat deze bank sinds oprichting actief is in kunst en cultuur. Veel van de culturele en creatieve organisaties in de stad zijn al klant bij Triodos Bank en Triodos Cultuurfonds.

Stoere foto van Sterre in een leren jas

Steden en Sterre

Stadsgeograaf Sterre’s passie en onuitputtelijke interesse voor stedelijke ontwikkeling uiten zich in haar werk.

Sterre heeft een wetenschappelijke achtergrond en jarenlange ervaring in de ruimtelijke sector.

Sterre werkt als stedelijk geograaf & als de Buurtcongiërge in Oost.

T: 06 2190 0667
E: stad@sterrehijlkema.nl

Samenwerken?

Ben je enthousiast geworden? Heb je een leuk projectvoorstel om te bespreken? Of ben je gewoon benieuwd?

Bel me of app op 0621900667 of mail op stad@sterrehijlkema.nl