Selecteer een pagina

Winterse avonturen

jan 21, 2021

Je loopt door een winkelstraat en kijkt omhoog. Het is koud en de feestdagen komen eraan. Boven je straalt de sfeerverlichting. ‘Wat gezellig toch zo, die versiering.’ denk je. Je geeft er verder niet echt meer aandacht aan en koopt je boodschapjes en gaat naar huis. De volgende dag haal je koffie en sta je voor één van de metershoge kerstbomen te kletsen met een buurtbewoner. Gezellig en winters. Dan vraag je aan je buurvrouw: ‘Wie zou dat nou regelen? Die lampjes en de bomen?’ en je buurvrouw zegt ‘De gemeente? Of nou ja, ik zou het eigenlijk niet weten’.

Puur Oost wil als ondernemersvereniging graag dat de straat aantrekkelijk is voor bezoekers. Daarom komen zij elk jaar met het initiatief voor de lichtjes en de bomen. De gemeente en Ondernemersfonds Utrecht financieren die samen. Ik zorg voor de aanvraag bij de gemeente en dat alles netjes aangesloten en geplaatst wordt door de leverancier. De lampjes zitten namelijk op privé stroom. 

Best een heel avontuur allemaal. Maar dit jaar ging het ook nog eens vier keer mis! Allereerst was een deel van de sfeerverlichting losgehaald door een hoogwerker en niet meer vast gemaakt. Dat gaf een gevaarlijke situatie. Ik kreeg de melding dat het zo gek was dat de lampjes uitstonden. Het was dus nog niemand opgevallen dat het gewoon los op straat hing. Dat moest met spoed opgelost worden. Met oud en nieuw werd een grote kerstboom inclusief lichtjes gestolen. Ik kwam erachter toen een oplettende bewoner mij in de vakantie mailde over de diefstal. Zo zijn we er gelukkig achter gekomen wie het vandalisme heeft gepleegd. Het gat in de stoep moest snel dicht voor valgevaar en de stroomvoorziening moest worden opgeruimd. In januari reedt een hoogwerker de lampjes stuk. Ik kreeg een melding van een bewoner dat hij dit had gezien. Ik zoek nog uit via de gemeente wie dit gedaan heeft. Zo hoop ik om de kosten te verhalen. En vorige week stond vanwege de lockdown de stroom eraf bij een voorziening waarop zo’n 12 lichtornamenten aangesloten zaten. Wat een gedoe! Alles is ondertussen weer netjes aangesloten.

Ik ben ontzettend dankbaar dat mensen mij attenderen op gevaarlijke situaties met stroomkabels die op de stoep liggen of bomen die verdwenen zijn! Zo kan ik snel problemen oplossen. Laten we hopen dat volgend jaar de boel soepeler gaat. 

Stoere foto van Sterre in een leren jas

Steden en Sterre

Stadsgeograaf Sterre’s passie en onuitputtelijke interesse voor stedelijke ontwikkeling uiten zich in haar werk.

Sterre heeft een wetenschappelijke achtergrond en jarenlange ervaring in de ruimtelijke sector.

Sterre werkt als stedelijk geograaf & als de Buurtcongiërge in Oost.

T: 06 2190 0667
E: stad@sterrehijlkema.nl

Samenwerken?

Ben je enthousiast geworden? Heb je een leuk projectvoorstel om te bespreken? Of ben je gewoon benieuwd?

Bel me of app op 0621900667 of mail op stad@sterrehijlkema.nl